KAJ PA, ČE JE KLJUČ DO RAVNOVESJA USKLAJENOST S CIKLI NARAVE?

Večkrat razmišljam o tem, kako nas je moderni svet posrkal vase in smo postale sužnje tega nenormalno hitrega tempa življenja, ki je vse kaj drugega, kot podporen za zdravje in vitalnost nas vseh, še posebej pa žensk.

Sistem, v katerem večina nas živi, se ne ozira na to, da kot bitja narave nismo narejene na način, da smo enako (ali še bolj) produktivne vse dni v mesecu, vse dni v letu, skozi vsa obdobja življenja in skozi vsa planetarna potovanja na nebu.

Večina žensk je postala že dokaj neobčutljiva na dogajanje znotraj in zunaj sebe, saj je ta »občutljivost« v družbi manj vredna in se smatra kot šibkost. Vedno manj nas je povezanih s svojo resnično naravno, še manj pa jo resnično spoštuje in upošteva v svojem življenju.

In potem se vprašamo zakaj kljub vsemu napredku tehnologije in medicine ženske vedno bolj zbolevamo? Zakaj je toliko težav z rodili, menstrualnim ciklom, neplodnostjo?

Ženske smo v svojem načinu delovanja postale podobne moškim. Toliko časa smo si prizadevale biti enakopravne in enakovredne moškim, da smo v tej borbi v resnici svojo ženskost še bolj poteptale. Vsekakor ni bilo okej, da so bile ženske v preteklosti zaničevane in sprejemane kot šibkejša bitja, a položaj, v katerem smo ženske danes, v kontekstu spoštovanja svoje ženskosti in cikličnosti, pa ni nič boljši, kot je bil v bližnji preteklosti.

Kakor zgoraj, tako spodaj. Kakor znotraj, tako zunaj.

Mi smo mikrokozmos znotraj makrokozmosa. Vse, kar se dogaja na zemlji in na nebu, se dogaja tudi znotraj nas, če to opazimo ali ne. Cikli, ki se odvijajo v naravi, vplivajo ali se odvijajo tudi vsake izmed znotraj nas.

DNEVNI CIKEL

O dnevnem ali cirkadialnem ritmu čivkajo že ptički na vejah, pa vendar ga še vedno veliko ljudi ignorira. Cikel svetlobe in teme usklajuje številne sisteme znotraj našega telesa. Preko signala svetlobe, ki ga prejmejo receptorji v možganih, lahko naše telo točno ve, v katerem delu leta in dneva se nahaja. Težava je le, da smo danes premalo izpostavljene naravni svetlobi in da s svojimi aktivnostmi ne sledimo ritmu sonca, kot voditelja dnevnega ritma.

Svetloba ob različnih delih dneva nosi s seboj različne informacije, ki vplivajo na našo biologijo.

Si vedela, da lahko samo z ustrezno izkoriščeno svetlobo in temo vplivamo na ekspresijo kar 80% genov? Izjemno zdravilno na usklajenost s cirkadialnim ritmom deluje svetloba ob sončnem vzhodu in zahodu. Takrat pride do nas največ Infrardečih žarkov svetlobe, ki aktivirajo mitohondrije, spodbujajo cirkulacijo in tako ali drugače podpirajo regeneracijo celic in tkiv.

Tako kot je darilo svetloba, pa je izjemno pomembno dati mesto tudi temi. Tema je tista, ki aktivira melatonin, našo »časovno molekulo« organizma, ki vpliva na številne telesne sistem, vključno s

hormonskim. Zgodnje spanje v zatemnjeni, prezračeni in primerno ohlajeni sobi, bo tako izjemno pomembno na naši poti zdravljenja in povečevanja vitalnosti.

Tudi Tradicionalna Kitajska Medicina je že tisočletja nazaj prepoznala, da se znotraj dneva energija skozi organe različno pretaka in da obstaja 2 urno časovno okno, ko je maksimum energije v posameznem organu. Glede na gibanje energije skozi organe so zato priporočila glede dnevnih aktivnosti, da čim bolj podpremo svoje telo glede na dnevni cikel.

LETNI CIKEL – MENSTRUALNI CIKEL

Kdaj opazuješ, kako se narava spreminja skozi letne čase? Pozimi energija počiva v globini in hrani seme, ki bo vzklilo v času pomladi. Takrat se narava prebudi, energija se začne premikati iz globine v vse smeri, da podpira rast in razvoj. V času poletja je energija na višku, kar podpira dozorevanje. Jesen je čas obračanja energije navznoter, kar podpre procese odpadanja in odmiranja.

Narava ve, da vse poteka v božanskem časovnem ciklu in nikoli ne forsira samo ene energije ali samo enega letnega časa.

Kaj pa me? Se kdaj zavedamo, da tudi me potujemo skozi mesec in leto skozi letne čase in da je normalno, da gremo skozi obdobja, ko smo polne energije in zagona, pa tudi skozi obdobja, ko bi se najraje skrile in zazibale v globok zimski spanec? Ali vemo, da je normalno, da skozi mesec in leto nihamo? Kolikokrat smo se pribijale na križ, ker nismo naredile treninga ali ker nismo obkljukale vsega na svoji »to do« listi?

Normalno je, da v času zime nisi tako produktivna in da tvoje telo rabi več počitka, medtem ko te v času pomladi in poletja razganja od energije. Mogoče tega niti nisi opazila, saj nas družba spodbuja, da smo ves čas enako aktivne in produktivne, a ko boš začela enkrat poslušati svoje telo, potem boš začutila, da te skozi občutke, želje in potrebe vodi po poti usklajevanja z letnim časom glede prehrane, gibanja, dela in počitka.

Znotraj menstrualnega cikla se prav tako pomikamo skozi različne notranje letne čase. Obstajajo različne razlage kateri dnevi v mesecu spadajo pod kateri letni čas, oziroma pod katero fazo cikla, vse pa se strinjajo v tem, da ženska skozi svoje menstrualni cikel potuje skozi različne faze/letne čase in da ni vseeno kaj kdaj počnemo. Več o ženski cikličnosti skozi prizmo letnih časov in taoizma, pa izveš v spletnem tečaju Samomasaža notranjih organov za podporo ženski cikličnosti, ki ga najdeš tukaj.

ŽIVLJENJSKI CIKEL

V življenju potujemo skozi različna obdobja, ki bi jih prav tako lahko primerjale z letnimi časi. Nekje prvih 15 let bi energijsko lahko povezale z obdobjem pomladi. Takrat naša telesa najhitreje rastejo in se razvijajo, pa ne samo fizično telo, ampak resnično vsi aspekti našega obstoja se pospešeno razvijajo ravno v tem obdobju.

Nekje do 30, 35 – tega leta dozorimo. Tudi mojster Joe Dispenza pravi, da se nekje do tega leta oblikujejo vsi podzavestni vzorci in da se do cca 35tega leta oblikujemo v kompletno osebnost (seveda lahko z delom na sebi tudi kasneje spreminjamo vzorce). To je obdobje poletja znotraj našega življenja, ko je prisotna izjemno močna energija lahkotnosti, povezovanja z drugimi, magnetizma in ljubezenskih romanc.

V prvih dveh obdobjih svojega življenja smo najbolj produktivne, tu se najhitreje učimo in najbolj učinkovito regeneriramo. Tudi hormonska podpora je v tem obdobju najmočnejša.

Potem pridemo v obdobje prehoda, kjer smo nekje do 45 – tega ali 50 – tega leta zelo vpete v različne življenjske vloge, ki nam lahko prinesejo več skrbi, obremenjenosti in občutkov nestabilnosti v življenju. V tem obdobju je izjemno pomembno, da najdemo primerno ravnovesje med delom in počitkom, med skrbjo zase in za druge.

Po 45 – tem ali 50 – tem letu pridemo do točke preloma, ki sovpada z letnim časom jeseni. Obdobje jeseni je čas, ko narava spušča kar je neuporabno ali kar je že odrabljeno. V našem življenju je zato to lahko obdobje, ko pogledamo kakšno življenje smo si ustvarile in kaj si želimo zase za naprej. Smo v odnosu, ki nam je podporen? Delamo tisto, kar nas veseli ali ne? Tu nam življenje začne izstavljati račune za vse tisto, kar smo (ali nismo) naredile skozi prejšnja obdobja. Ta čas je lahko izjemno naporen, če si ne vzamemo več časa zase ali če smo v uporu na spremembe, ki se nam dogajajo znotraj telesa.

Po 50 – tem ali 60 – tem letu prehajamo v obdobje zime oziroma lahko bi rekle v obdobje modre ženske, ki s seboj prinese vse življenjske izkušnje in modrosti, da se lahko v preostalih letih življenja resnično posveti sebi, svojim hobijem in željam, svojemu spiritualnemu razvoju in predajanju svojih modrosti prihodnjim generacijam.

Leta prehajanja iz enega v drugo obdobje so lahko zelo individualna, odvisno od tega, kako ženska skrbi zase, kakšno delo opravlja in v kakšnem okolju živi. Tako kot pri samem menstrualnem ciklu, je pomembno, da se ženska opazuje in preko tega potem prepozna v kateri fazi menstrualnega ali življenjskega cikla se nahaja. Na podlagi teh informacij se lahko potem podpre z ustreznim življenjskim slogom.

POMEMBNOST USKLAJEVANJA S CIKLI NARAVE

Povezovanje s cikli, skozi katere prehajamo, ni samo sebi namen. Narava je naš vir, na katerega se lahko priklopimo samo takrat, ko smo usklajene z njenimi ritmi. Narava nam v danem času ponuja svoje darove, ki jih lahko vzamemo le, če smo časovno in energijsko usklajene s tem, kar nam ima za dati. Ne moremo izkoriščati svojega telesa in pričakovati, da nam bo služilo tudi na stara leta. Ne moremo pričakovati optimalnega hormonskega ravnovesja, če ne upoštevamo mesečnega in dnevnega cikla telesa.

Vse, kar nam narava ponuja, je zastonj in z njeno pomočjo lahko potenciramo učinke vsega ostalega kar že počnemo pri skrbi zase in za svoje zdravje. Kaj bi naredila, če bi ti rekla, da lahko usklajevanje z dnevnim in mesečnim ciklom za 40 % izboljša tvoje rezultate? Bi bila pripravljena preizkusiti?

Naučene smo, da prehrana in telovadba pomembno vplivata na naše splošno zdravje. Kaj pa, če bi sprejele tudi teorijo, da nas izjemno podprejo tudi letni časi, svetloba in tema?

In za konec… dajmo si dovoliti biti ženske. Dajmo si dovoliti prebuditi mehkobo in nežnost v sebi. Dajmo si dovoliti biti pretočne, strastne, senzualne in istočasno močne in odločne, ko je to potrebno. Več o ženskosti, pa v enem izmed prihodnjih zapisov.

P.s.: ni se potrebno strinjati z menoj v teh pogledih ali sprejeti teorij, ki jih podajam. Moj namen je le, da se začneš povezovati s seboj in odkrivati modrosti tvojega telesa. Ono bo točno povedalo kaj je »resnično« in »pravilno« zanj v danem trenutku.

Z ljubeznijo, Melita

Ti je članek všeč?

Deli na Facebook
Deli na Linkedin
Email

Leave a comment